חזון ומטרות

חזון ומטרות. קמפוס ירוק

קמפוס ירוק הוא מיזם של המשרד להגנת הסביבה במוסדות להשכלה גבוהה הקובע קריטריונים להסמכה של מוסדות להשכלה גבוהה - אוניברסיטות ומכללות כקמפוסים ירוקים. קריטריונים אלו נקבעו על ידי צוות ההיגוי של התוכנית שכלל נציגים מהמשרד להגנת הסביבה, ממוסדות אקדמיים שונים ומהמועצה להשכלה גבוהה.

הקריטריונים הנדרשים להסמכה כ"קמפוס ירוק"

• במישור האקדמי - הטמעה והכללה של קורסים בנושאי איכות הסביבה בחוגי לימוד שונים.
  • במישור התפעולי - יישום עקרונות הקיימות ברמת התשתיות, התפעול והתפקוד היום-יומי של המוסד על ידי ביצוע תהליכי הפחתת צריכה, התייעלות אנרגטית, חסכון והשבת משאבים, שימוש באנרגיות מתחדשות, הקטנת כמויות הפסולת לסילוק, צמצום מפגעים ופליטות, רכש ירוק ויישום עקרונות הבניה הירוקה בקמפוס.
  • במישור הקהילתי סביבתי - ייזום פרויקטים חינוכיים -סביבתיים, בשיתוף קהילות שונות הנמצאות בקשר עם המוסד (מערכת חינוך, קהילה אקדמית מקומית וגלובלית, שלטון מקומי, בתי ספר והצבור הרחב).
  • הקמת מועצה ירוקה - בה יהיו חברים נציגי הנהלת המשק, נציגים אקדמיים וסטודנטים ותלווה את ביצוע הקריטריונים האחרים.

חזון המשרד להגנת הסביבה לקמפוסים ירוקים

• ישמשו כמוקד לחינוך, מחקר ופיתוח של טכנולוגיות סביבתיות, החיוניות לפתרון בעיות הסביבה בארץ.
  • ישמשו כתחנת ניסוי והדגמה לפיתוחים סביבתיים חדשים, וכמודל להתנהלות מקיימת.
  • ישלבו תכנים סביבתיים בקורסים הנלמדים בכל החוגים במסלולי הכשרה של הסטודנט (משפטים, מדעי התנהגות, הנדסה, עיצוב פנים ועוד).
  • יהוו מוקד להפעלת מנהיגות סביבתית של מרצים וסטודנטים, ויצמיחו דור שיכלול שיקולים סביבתיים בקבלת החלטות ויקדם פיתוח בר קיימא בישראל.

הסמכה כ"קמפוס ירוק" מטעם המשרד להגנת הסביבה

לאור פעילותה לשיפור ההיבטים הנוגעים לאיכות הסביבה בקמפוס בכל המישורים, כולל חיסכון והתייעלות במשאבים וקידום פרויקטים סביבתיים-קהילתיים, הוסמכה אוניברסיטת תל אביב בחודש מאי 2011 כקמפוס ירוק מטעם המשרד להגנת הסביבה.

בדברי ההנמקה של ועדת ההסמכה, נאמר כי: "הוועדה התרשמה מהטמעה והכללה של קורסים רבים בנושאי סביבה, הנלמדים בבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר, המציע תוכניות לימודים בנושאי סביבה לתארים מתקדמים, ברמה גבוהה […] הוצגו פרויקטים קהילתיים-סביבתיים רבים, המרשימים בהיקף וביצירתיות: הציבור נחשף לפעילות בגן הבוטני, בגן הזואולוגי, בקמפוס טבע ובמוזיאון לאוספי הטבע הפתוחים לציבור, למחנות המדע, לאתרי לימוד הפתוחים לקהל הרחב, ועוד. […] הוועדה התרשמה מהמאמצים שנוקטת האוניברסיטה בתחום חיסכון ושימור משאבים, כגון: בניה ירוקה, טיפול בפסולת, חיסכון במים ובחשמל".